DSC_0196-e1282925166542Kulturbyer

Siden Skandinavia bærer på en lang og variert historie, er det forståelig at både Sverige, Danmark og Norge har en rekke kulturbyer med spennende arkitektur og interessant fortid. Umeå i Sverige er faktisk Europas kulturhovedstad i 2014, sammen med Riga i Latvia. Når en by blir valgt til europeisk kulturhovedstad, får den avholde en rekke arrangement med fokus på kultur og historie. Om et par år er det Århus i Danmark som får æren av å være kulturhovedstaden på kontinentet vårt – da er det bare å hoppe på danskebåten og ta turen til våre sørlige naboer! Når det kommer til Norge, har vi allerede hatt to europeiske kulturhovedsteder i landet. Bergen fikk æren i år 2000, da 9 byer ble utvalgt totalt for å markere millenniumskiftet. Åtte år senere, i 2008, ble Stavanger valgt som er verdig representant for den norske kulturen og våre vikingrøtter. Stavanger gjennomgikk en skikkelig ansiktsløftning, og fikk besøk av turister i hundretusener. Kulturbyene hjelper oss europeere med å løfte frem vår egen kultur og spre kjærligheten for vår historie, som faktisk har bragt oss dit vi er i dag. Man har også nasjonale kulturbyer, altså byer og tettsteder som får egne kulturbudsjett til å utvikle turisme og pusse opp historiske bygninger. Trondheim, Tromsø og Bergen er blant de tre viktigste kulturbyene i Norge – de er meget representative for vår kultur og lange tradisjoner.

Arrangement i Norge

Norge er jo et festivalland, så når man snakker om arrangement med fokus på kultur, er det som oftest musikk som dukker opp i tankene. Ser man på Trondheim, er det Trondheim Jazz, Kosmorama Filmfestival og Trondheim Kammermusikkfestival som er i fokus. Olavsfestdagene er også et viktig høydepunkt i Trondheims utvalg av kulturelle arrangement. Festivaler har vi i hundrevis, rundt hele landet, fra Kirkenes til Oslo – vinter og sommer; valget er ditt, arrangementene er der. Hovedstaden kan forresten by på en splitter ny kulturpark – den såkalte Skulpturparken ved Ekeberg. Her kan man vandre rundt i timevis og nyte en blanding av vakker natur og spennende skulpturer. Området rundt Karasjok, populært kalt Sameland (fra Sàpmi), har også fått bevilget godt med penger til å arrangere ulike festivaler og andre store begivenheter. Her kan man nyte tradisjonell samisk mat, dra på tur ut i det ville landskapet og besøke Riddu Riddu om man får muligheten. Ikke langt unna har man en rekke kulturarrangement i 2014 – Trænafestivalen, Nordland musikkfestuke, Kammermusikk i Lofoten, kajakkdager i Vesterålen, Påskefestival i Kautokeino, snøkiting ved Varangerhalvøya, hundeløp, behøver man å fortsette oppramsingen? Norge investerer milliarder i kultur, og 2014 blir bedre enn noensinne!

Arrangement i Skandinavia

Siden Umeå er europeisk kulturhovedstad, er det all grunn til å ta turen over til “söta bror” i år. Der kommer en stor mengde arrangement til å ta plass, i tillegg til de vanlige festivalene og kulturdagene man finner i regionen. Sverige og Danmark henger aldeles ikke etter Norge når det kommer til festivaler, kulturdager og historiske treff. På kryss og tvers av Norden vil kultur stå i fokus gjennom hele 2014, samt i årene som kommer.