3644543091_a207af9fb7Hva er en minnemarkering?

Det er viktig å holde minner i live. Kanskje vil man huske en person som ikke lenger er med oss, eller holde årlige møter der man diskuterer en hendelse fra fortiden. Minnemarkeringer er en viktig del av menneskenes liv; vi har vel alle vært på en eller flere markeringer gjennom livet. Som oftest er minnemarkeringer rettet mot negative hendelser som krig og død, men det kan også være markeringer rundt uavhengighetserklæringer eller medaljeprestasjoner i et VM. En minnemarkering bevarer historien om en viss begivenhet eller hendelse. Den samler mennesker og vekker gamle tanker til live. Minnemarkeringen blir avholdt verden rundt nærmest hver eneste dag – med menneskehetens turbulente historie finnes det utallige grunner til å holde markeringer i alle land. Når mennesker samler seg på en minnemarkering, holder de gjerne taler, viser frem bilder og film fra hendelsen, snakker med hverandre og diskuterer hva som kunne ha vært gjort annerledes.

Minnemarkeringer i Norge

Det er neppe noen nyhet at den aller viktigste og mest aktuelle minnemarkeringen i Norge er 22. juli, dagen da hele landet sto stille i frykt og sjokk. Det som skjedde 22. juli vil for alltid bli husket av Norge og nordmenn, og markeringer vil bli avholdt hvert eneste år så langt fremover vi kan se – og det med god grunn. Vi får aldri lov til å glemme hva som skjedde. Minnet om de døde menneskene som ikke hadde gjort noen ting for å fortjene sin skjebne må forbli levende i all evighet. Norske minnemarkeringer holdes som regel på grunn av tragedier. 22. juli er den største av dem alle, men det har også blitt avholdt utallige minnemarkeringer for Benjamin Hermansen, offeret i Holmlia-drapet. Så har man minnemarkeringer for de som medvirket i tungtvannsaksjonen under andre verdenskrig, samt en markering av det blodige slaget ved Skotterud i 1814. Minnemarkeringer for døde hunder, trafikkofre, legendariske kjendiser og mye, mye mer blir avholdt i Norge hvert eneste år.

Internasjonale minnemarkeringer

Ser man på internasjonale minnemarkeringer, handler de fleste av dem om krig og terroraksjoner, ikke ulikt Norge som heldigvis har opplevd mye mindre av slikt enn andre land og regioner. I nyere tid er det 11. september som har blitt en viktig markering – terroraksjonen mot World Trade Center sjokkerte verden og satte i gang en kolossal kamp mot dissidenter og revolusjonærer verden rundt. Minnemarkeringer for 11. september er særlig store i USA og Storbritannia, deres nærmeste allierte. Så har man noe mindre minnemarkeringer ellers i Europa og resten av verden – de er kanskje ikke like store som markeringene på 11. september, men de er minst like viktige og historiske. Irene minnes de falne soldatene som hjalp Irland med å bli uavhengig – markeringen finner sted den 11. juli hvert år. Den største minnemarkeringen i Israel er selvsagt til minne om Holocaust og de millioner av uskyldige mennesker som ble drept i løpet av andre verdenskrig. Minnemarkeringen har fått navnet Yom HaShoah og dette er en av de største begivenhetene i Israel. Russland og de andre Sovjetrepublikkene feirer 9. mai med gigantiske minnemarkeringer – det var 9. mai 1945 sovjetiske tropper inntok Berlin, og satte en stopper for den verste krigen i menneskenes historie.