Fram til det 20.århundre handlet påsken om lidelse: Faste, tørste, sand i skoene (!) og intens bibellesing skulle minne oss om Jesu lidelse. I dag er det ikke så mye som minner om lidelse i norsk påskefeiring – det nærmeste man kommer er dårlig vær på fjellet, mens fasten består av å måtte vente med å angripe påskeegget før lørdagen. Sistnevnte tradisjon er for øvrig truet av kontroversen rundt bruken av palmeolje. I framtiden må vi altså kanskje lage påskeeggene våre selv.

paske1Nå for tiden er fokuset for de aller fleste på familiesammenkomster med masse kos, god mat, sol, marsipan, for ikke å snakke om den notoriske eggepynten. Hvem har vel ikke stått i timevis og blåst en gjenstridig eggeplomme ut av det bittelille nålehullet i egget? Påskeferien kan bli noe lang for noen (spesielt om du blir innesnødd på hytta) og mange fyller tiden med påskekrim og de gode gamle spillene fra barndommen, som ludo, yatzy og vri-åtter. Er man så heldig å ha nettilgang på hytta – eller valgte å bli hjemme nettopp for å ha wifi – er det fristende å spille på nett. Mange nordmenn har for lengst fått øynene opp for nettspill, og fyller tiden mellom måltidene med å prøve lykken på for eksempel http://www.gratiscasino.com/no/.

Både barn og voksne gleder seg stort til denne markeringen av overgang fra vinter til vår. En tur til fjells er tradisjon for mange – det er jo typisk norsk å gå på ski, og mange fra kyststrøkene bytter gladelig ut regn og slaps for pudder og skare i påska.

Maten har alltid stått i sentrum i den norske påskefeiringen. I tidligere tider handlet det imidlertid mer om symbolikk. Spesielt på langfredag skulle man lide seg gjennom måltidet i solidaritet med Jesus, og den stille uke var preget av kontemplasjon, alvor og medfølelse. Påskefeiringen i dag har lite som minner om askese og måtehold, og har heller blitt nok en ferie hvis konsekvenser må slankes bort i etterkant. Sånn sett kan man jo si at vi tar lidelsen litt på etterskudd, bare…