3324879428_3beeef894aBursdager og navnedager

Personlige feiringer omfatter alle de spesielle dagene i året når vi feirer noe som angår oss personlig, altså på ikke på et nasjonalt eller internasjonalt nivå. Bursdager og navnedager er ypperlige eksempler på personlige feiringer som er spesielt kule for oss som individer, men kanskje ikke er fullt så festlige for de som ikke feirer. Det å feire sin bursdag har vært vanlig i de aller fleste kulturer på planeten – man har funnet dokumenter fra mer enn 2000 år tilbake som bevitner bursdagsfeiringer. Bursdager feirer fødselen til en person, og kaker er den vanligste måten å sette i gang en bursdag på. Dette har vært en tradisjon så langt man kan huske – hvor mange bursdagsfeiringer har du besøkt der kake ikke har vært den sentrale delen av matbordet? Navnedag er derimot en kristen tradisjon som for det meste feires av mennesker i Europa og Sør-Amerika. Siden hver bidige dag har en helgen tilknyttet til seg, og majoriteten av mennesker på disse to kontinentene har kristne navn, kan man alltid finne sin dag i kalenderen. Navnedager feires ikke med like stort omfang som bursdagene, men i sterkt kristne samfunn er de like viktige, om ikke viktigere enn feiringen av sin egen fødsel.

Jubileum og bryllup

De aller fleste religioner har en form for ekteskap som en sentral del av sin lære. Bryllup blir sett på som et symbol for kjærlighet, et symbol for et evig bånd mellom to mennesker. Selv om den religiøse viktigheten av et bryllup har falt bort det seneste århundret, er ekteskap fortsatt en viktig del av menneskenes liv. Det er ikke uvanlig for enkelte familier å spare penger i mange, mange år for deretter å bruke dem på sine barns bryllup. USA har en veldig lang tradisjon av overdådige bryllup i millionklassen, noe resten av Europa har omfavnet i takt med den økende velferden. Ekteskap foregår som regel i et religiøst gudshus, der en prest eller imam vier de to forelskede parter etter å ha bedt dem sverge evig troskap og kjærlighet til hverandre. Når bryllupet er over, fortsetter feiringen som regel hjemme i huset, i en leid restaurant eller et annet lokale. Et jubileum blir som regel feiret når et gift par har forblitt ved hverandres side over lengre tid. De vanligste jubileumstypene kommer etter 1, 5, 10, 20, 30, 40, 50 og 60 år, og bærer vakre navn som Perlebryllup, Rubinbryllup, Gullbryllup og Diamantbryllup. Man kan dog også feire andre typer jubileum – har du og bestevennen kjent hverandre i 10 år? Hvorfor ikke feire det? Er det 5 år siden hustruen ble gravid? Organiser en fest!

Andre personlige feiringer

Så lenge man kan finne en anledning, er det mulig å holde en feiring. Man kan feire at man har kommet inn på et universitet, eller gå helt av skaftet når en god venn kommer hjem fra en militær operasjon i et annet land. Man kan feire en forfremmelse, kjøp av et hus eller til og med en ny tatovering. Personlige feiringer er spesielt morsomme, fordi de kun angår deg og de involverte parter. De bringer folk sammen, og skaper kos og hygge.