oslofjordenAt Oslo er velsignet med ualminnelig vakker natur er noe de fleste vet, men som regel er det Nord- og Østmarka som får størst oppmerksomhet når norske og internasjonale medier skriver om friluftsaktiviteter i og rundt hovedstaden. Vi vil imidlertid hevde at Oslos skjærgård fortjener vel så mye heder og omtale. Her finner man nemlig ikke bare vakker natur i form av små, pittoreske øyer og flotte strender, men også muligheten for å bedrive en rekke ulike aktiviteter i svært spesielle omgivelser. La oss se nærmere på noen av dem.

Båtliv

Oslofjorden egner seg ideelt til seiling, noe de mange båtene i byens marinaer bærer bud om. Store deler av fjorden er beskyttet mot høye vindhastigheter og passer derfor perfekt for en bedagelig dagstur, men det finnes også mer utsatte strekninger hvor både båt og mannskap vil få brynt seg skikkelig. Et høydepunkt på enhver seiltur på fjorden er passasjen gjennom Drøbaksundet, hvor Oscarsborg troner majestetisk opp over festningsmurene. Og hvis du er av den konkurranseglade sorten, er Færderseilasen i juni et absolutt must.

Spill golf

På Oustøen i Bærum ligger det som meget vel kan være landets aller flotteste golfbane. Hva er vel bedre enn å gå et par runder i gode venners lag med Oslofjorden som ramme? Oustøen er virkelig noe utenom det vanlige i norsk sammenheng, og representerer en form for luksuriøs, eksklusiv golf som man vanligvis bare finner i det store utland. Prisene er da også temmelig stive, og et medlemskap vil nok dessverre ligge utenfor de fleste nordmenns budsjett. For heldiggrisene som har råd, er imidlertid Oustøen en av fjordens virkelige perler.

Avkobling og spill

Ferie handler selvfølgelig ikke bare om å fysisk aktivitet, men også om å koble av fra hverdagens stress og forventninger. Mange foretrekker derfor simpelthen å lese en god bok, bade eller spille et spill på mobilen. En av fordelene med å feriere i Oslofjorden er således at hele området har mobildekning. Dette åpner for at man f.eks. kan ta et parti sjakk på chess.com, eller man kan finne artige spill her innenfor kasinosjangeren. Utvalget av spill – både de man kan tjene penger på og andre – er så stort at du garantert vil finne noe du liker.

Besøk øyene

I Oslos skjærgård finner du et stort antall øyer, og de fleste av dem fortjener et besøk eller to. Vår personlige favoritt er den naturskjønne perlen Hovedøya, som med sin beliggenhet like ved Oslo sentrum er den mest besøkte av øyene i denne delen av fjorden. Her finner du både gode strender, vakker natur og selvfølgelig de berømte klosterruinene fra 1100-tallet. Som om ikke dette var nok kan også Hovedøya friste med gourmet-restauranten Kro og et stilig krutthus fra 1800-tallet som i dag gjør tjeneste som kunstgalleri. Andre øyer som bør besøkes er Nakholmen, hvor du finner ca. 200 sjarmerende hytter i sørlandsstil, og Ormøya og Malmøya, som faktisk kan nås med bil eller buss. Merk at det er forbudt å overnatte på mange av øyene i skjærgården, og at grilling kun er tillatt i bestemte områder.